skip to Main Content
Fodbold, Fællesskab Og Integration

Ungdomsskolen fodboldhold for flygtningedrenge giver et godt afsæt for integration

Træner Kasper Steen Larsen fortæller her om IU-klassernes fodboldhold

 “Det er starten af august måned og vejret er dejligt med høj sol og blå himmel. Kl. er 14 og de unge drenge skal have deres første træning med deres nye fodbold træner. Spændingen er høj og alle vil gerne gøre sig bemærket på den ene eller den anden måde.

Drengene er nytilkomne flygtninge og har vidt forskellig kulturel baggrund og historie. Da de unge drenge hver især har meget forskellige baggrunde for at været flygtet til Danmark, har de også forskellige meninger og holdninger, som skal mødes ved dette projekt fodbold.

Fodbold rummer mange udfordringer; der er gode spillere og dårlige spillere, som skal udfordres på hver deres niveau, og de skal alle fungere i et fællesskab, hvor begge parter får gode oplevelser og som giver lyst til mere.

Til træning har vi lagt en rød tråd, som er vores arbejdslinje:

  • Man meddeler træneren hvis man ikke kommer.
  • Man bestræber sig på at snakke dansk.
  • Man lytter efter når der bliver givet besked fra træneren.
  • Man deltager i et fællesskab og bidrager med positiv lyst.

Det er fantastisk at træne disse drenge. De er gadedrenge, og de mestrer en teknik, som mange unge fodboldspillere drømmer om. Til gengæld er de udfordrede, når det gælder samarbejde og holdet som en enhed.

Holdspil handler om at spille bolden til en medspiller, som skal beslutte sig for at aflevere den til en anden. Vi træner forståelse for hinandens tankegang, og at skulle prøve at tænke samme tanke, tænke som et hold. Essensen er at man udvikler forståelse for andre og ikke altid tænker egocentreret, men tænker på holdets bedste. Alt det plus meget mere læres igennem fodboldtræningen.

Holdet mødte den lokale stjerne Mikkel Brun

For at give drengene nogle oplevelser, som handler om lokalområdet og ikke hvad man ser på tv, tog vi fat i FC Helsingør målmand Mikkel Brun. Mikkel er første målmand i 1. divisions klubben, og ville meget gerne kigge forbi og give drengene en oplevelse.

Mikkel mødte op på Helsingør kunstbane, i fuld træningsdragt og gav drengene en super oplevelse med sit fantastiske engagement. Det helt store hit var naturligvis at få lov til at skyde på mål, mens Mikkel Brun stod. Det blev en dag, hvor vi virkelig fik givet drengene en super oplevelse og løftet fællesskabet omkring fodbold og sammenholdet til et nyt niveau.

For at holde fast i denne oplevelse, kontaktede vi direktøren i FC Helsingør Janus Kyhl, for at høre, om der kunne være en mulighed for at drengene kunne komme ind og se en 1. divisions kamp og at opleve drengenes nye store idol Mikkel Brun i målet. Direktør janus Kyhl, som var på ferie med familien, tog sig tid til at høre om projektet og var klar til at give drengene en fantastisk oplevelse. Desværre var Mikkel Brun blevet knæskadet under en lørdagstræning og kunne ikke spille kampen.

FC Helsingør’s fan-gruppe lærte drengene om fællesskab

Til gengæld tog FC Helsingør fan-gruppe sig godt af holdet: Drengene lærte FC Helsingør’s heppe sang og fik lov til at slå på tromme og synge i mikrofon. De fik også lov til at kaste konfetti ind på banen ved indløb af begge hold, og FC Helsingør fan-gruppen var helt fantastiske og gav drengene en oplevelse af et helt unikt fælleskab, som mange klubber kan lære af. En kæmpe tak til FC Helsingør fan-gruppe for at give en oplevelse til disse unge drenge ud over det sædvanlige.

Holdets første træningskamp

Den næste store oplevelse for drengene kom da de spillede deres første træningskamp mod Senkkersten på Helsingør kunstbane. En kamp, der er blevet trænet hårdt op til og hvor drengene også kunne vise deres nye træningstøj og kamptøj frem.”

Kasper Steen larsen


OM PROJEKTET – MÅLENE FOR FREMTIDEN

Projektet startede med at omhandle 10 unge drenge og er nu vokset til det dobbelte. I fremtiden skal vi forsættet med at vokse.
Vi planlægger at udvide træningen, så det bliver 2 gange om ugen.

Målet er at det fælleskab drengene får igennem fodbolden skal række ud over fodboldbanen og bidrage til en bedre integration i samfundet, fordi de har et fast holdepunkt og derigennem får mod til at søge nye fællesskaber i lokalsamfundet. Ambitionen er at drengene af denne vej får flere muligheder for at komme videre med deres ønsker i forbindelse med uddannelse eller job.


HILSEN FRA KASPER

Hej alle sammen, mit navn er Kasper og jeg er uddannet licens træner i DBU, og tidligere pro spiller.

Jeg er fodboldtræner i Espergærde Fodbold klub hvor jeg har et seniorhold.

Kasper Steen Larsen – fodboldtræner på IU’s fodboldhold

Back To Top