10.KLASSESKOLEN  /  Ord og billeder
Nyt fra 10. Klassesskolen

10. Klasseskolen3
Unge gør tvivlen til en styrke

Vejen er vigtigere end målet, når man skal vælge uddannelse efter Folkeskolen. Det er grundlaget for en ny opbygning af 10. Klasseskolen i Helsingør, hvor eleverne får plads til at være i tvivl om, hvad de egentlig vil med deres liv.

En verden af uddannelsesvalg åbner sig for unge, der nærmer sig afslutningen på Folkeskolen, men mange unge er usikre på, hvilken vej de skal vælge.

Den tvivl har 10. Klasseskolen i Helsingør gjort til en styrke med en helt ny opbygning, hvor eleverne kan bruge et år på at undersøge deres eget fremtidslandskab i stedet for bare at ruste dem til et hurtigt valg.
- Alle mennesker oplever jo at være i tvivl i løbet af deres liv. Læring handler ikke kun om det faglige, men også om personlige ting, og nogle gange er det små, men betydningsfulde, hændelser, der afgør, hvilken vej man vælger at gå, siger Mette Hultgren.

Hun er daglige pædagogisk leder på 10. Klasseskolen, der med begrebet ”Karrierelæring” giver eleverne plads til at være nysgerrige efter at undersøge, hvad de kan bruge dem selv og deres interesser til.

Fokuserer på hele den unges liv

Karrierelæring handler ikke kun om bolig viden, men også om alle de andre dele i den unges liv: Familie, interesser samt personlige og sociale kompetencer. Og på skolen arbejder man med at løfte undervisningen ud af fagbøgerne og ud i virkeligheden: I hvilke fag bruger man matematikken i praksis? Hvor er der brug for nogen, der er gode til at arbejde med mennesker? Og hvad kan man vælge, hvis man har hænderne godt skruet på?

Skoleåret er bygget op omkring fire store temaer: Ungdomsliv, studieliv, arbejdsliv og familieliv, og som noget nyt bliver også de unges familier involveret. For nylig deltog 60 forældre i en karrierelæringscafé, hvor de var med til at forme emner, som inddrages i undervisningen.

- En meget stor del af den studievejledning, de unge får, foregår hjemme ved køkkenbordet, og hvis vi skal have forældrene til at bakke op om det, vi laver herovre, er de nødt til at vide, hvad vi har fokus på, siger Mette Hultgren.

Er selv med til at forme året

Også de unge selv er med til at forme deres 10. klasse-år, der er bygget op, så det kan gøres fleksibelt og tilpasses efter den enkelte unge ind i et læringsfællesskab. De første to uger er formet som en boot camp, hvor de unge lærer hinanden at kende og prøver forskellige læringssituationer. Først derefter dannes holdene, så de unge kan matches efter personlig kemi og fælles interesser.

I løbet af skoleåret holdes der også karrierelæringscafé, hvor eleverne selv sætter overskrifter på temaer, som giver anledning til refleksion.

”Det skal være sjovt at lære noget med andre”, ”Ungdomsliv er noget, man selv former”, og ”Det er naturligt at flytte hjemmefra som 16-17-årig – eller er det?” er nogle af de bud, eleverne er kommet med, og på den måde får de unge mulighed for at spejle sig i hinanden og tale sammen.

- 10. klasse handler rigtig meget om livsparathed. Om at blive modnet og blive gjort klar til et kommende studie- og arbejdsliv. Samtidig giver det de unge mulighed for at møde og blive en del af nogle fællesskaber, siger Ian Iisager, afdelingsleder på Ungdomsskolens dagskole, som 10. Klasseskolen er en del af.

Den oplevelse har 17-årige Nikita Jensen også haft, siden hun startede på 10. Klasseskolen i august måned.

- Jeg har været en meget stille pige, men det er jeg ikke mere, og det er rart. Jeg har fået en masse venner. Før talte jeg ikke så meget med drengene – det gør jeg nu, siger hun.

10. Klasseskolen1
At vælge 10. Klasseskolen handler om at blive klog på flere måder. (Foto: Sandra Odgaard)
10. Klasseskolen2
10. klasseåret giver den unge mulighed for selv at vælge, og derfor er alle beslutningerne om skoleåret ikke taget på forhånd. (Foto: Sandra Odgaard)
10. Klasseskolen3
Eleverne på 10. Klasseskolen deltager i løbet af skoleåret i karrierelærings-caféer. Det er workshops, hvor de unge er med til at sætte ord på de værdier, der efter deres opfattelse kendetegner det gode ungdoms-, familie-, arbejds- og studieliv. (Foto: Sa

Kilden_ungdomsskolensdag_10_begivenhed
Kom til ÅBENT HUS på 10. KLASSESKOLEN

Lørdag d. 17/11 · kl. 12 – 15 og hør mere om 10. Klasseskolen Helsingør og om det kommende skoleår 2019-2020.

Et år på 10. Klasseskolen giver dig mulighed for at gå i dybden med din egen fremtid, blive klogere på dig selv og få tid til at finde ud af,
hvad de næste skridt i dit ungdoms- og studieliv skal være.

Ved åbent hus-arrangementet kan du møde både ledere, lærere og
nuværende elever og høre mere om 10. Klasseskolen og det levende ungdomsmiljø, den er en del af på Rasmus Knudsens Vej 50 i Helsingør.

Ungdomsskolen holder også åbent hus samme dag

Sammen er det sjovere

fb_10_udddagen3010
Kom til uddannelsedag d. 30/10

10. Klasseskolen inviterer jer hermed til den årlige uddannelsesaften – sammen med jeres børn.

Det foregår på Kulturværftet i Helsingør onsdag d. 30/10 kl. 17 - 20.
Kom og bliv klogere på alle mulighederne. I kan selvfølgelig også møde de andre lokale uddannelsessteder. I år er lokale virksomheder, som tilbyder en læreplads, en elevplads eller et fritidsjob også med. Uddannelsesdagen er en unik mulighed for dig og dit barn til at se flere uddannelsesmuligheder og tale med en vejleder undervejs.

Vi glæder os til at møde jer og fortælle om et år på 10. Klasseskolen!

10_karrierelæring_fbbanner
10. KLASSESKOLEN's karrierelæringscaféer