Gå til sideindhold
SKOLEPILOTERNE  /  ÅRGANGSFORLØB  /  MANGFOLDIGHEDSDAGE 

Unge lærer om tolerance gennem rap og teater på Mangfoldighedsdage

9. klasse

 

Gennem workshops med skuespillere og rappere lærte Helsingørs 9.klasser om svære emner som vold, social kontrol og ensomhed, og blev klogere på hinanden i processen.

 

På Kulturværftets Store Scene står fem unge med hver deres historie. Foran en sal med kommunens 9.klasser taler de om deres egne erfaringer med mobning, social kontrol, vold og ensomhed. De fem unge kommer fra teatergruppen C:NTACT, og som del af dette års Mangfoldighedsdage skal de sammen med hiphop-netværket Rapolitics være med til at sætte spot på menneskers forskelligheder og åbne op for, at vi alle har noget i bagagen, der kan være svært at åbne op for.

 

De stærke fortællinger fra scenen vil nok overraske mange af tilskuerne, for emnerne er markante og kommer tydeligvis fra et personligt ståsted, der ikke kan undgå at gøre indtryk. Men denne form for autentisk historiefortælling vil vække genklang hos mange, og det er også meningen, fortæller Charlotte Karrebæk fra Skolepiloterne på Ungdomsskolen, der er en af medarrangørerne på Mangfoldighedsdage.  

 

- Det handler om tolerance og accept af menneskers forskelligheder. Selvom man måske ikke kan relatere direkte til det, man ser på scenen, vil der være følelser eller stemninger, man kan genkende fra sit eget liv. Det er vigtigt at kunne se det fra flere vinkler, når man går i 9.klasse, for de spejler sig vildt meget i hinanden.

 

Rammer elever i øjenhøjde

Temaerne fra forestillingerne danner grobund for resten af dagens program, hvor klasserne deltager i workshops med enten Rapolitics eller C:NTACT. Her gengiver eleverne scener fra deres egne liv gennem teater, rollespil, samtaler, beats, lyrik, rim og versefødder, som skal fremvises sidst på dagen.

 

Selvom eleverne i starten er tilbageholdende og mangler modet til at åbne op, er det tydeligt, at de unge workshopholdere hurtigt rammer rent. Efter opvarmning får en genert klasse gang i en livlig brainstorm, hvor ord som anerkendelse, frygt, mod og psykisk vold kommer på tavlen.

 

- Workshopholderne har en evne til at møde eleverne lige i øjenhøjde. De rammer plet på de unge, og det kommer der noget fedt ud af. Sidste år var der lærere, der blev virkelig overraskede over, at alle i klassen stillede sig op og lavede en rap. Der var virkelig nogle øjenåbnere iblandt, siger Charlotte Karrebæk.

 

Hun mener, at Mangfoldighedsdagene kan noget helt særligt, fordi de mange indtryk og aktiviteter har en evne til at få elever til at identificere sig med andre, der måske ikke ligner dem, eller reflektere over den måde de møder andre på.

 

- Hvis der er en ting, man kunne ønske sig, at de tager videre med sig fra den her dag, er det, at de møder andre mennesker med åben pande og med en forståelse af, at vi reagerer forskelligt på forskellige ting.

 

Hvad: Mangfoldighedsdage for 9. årgang

Hvem: Ungdomsskolen, Billedskolen, Teater C:NTACT, Rapolitics, kommunens børnekulturkonsulent m.fl.

Hvor: Kulturværftet, Toldkammeret, M/S Museet for Søfart og skolen ved Rønnebær Allé. 

 


 

KONTAKT

 

Koordinator Charlotte Karrebæk 

chk08@helsingor.dk eller 25311147

 


 

 

Mangfordighedsdage 2021

Denne video kan ikke vises da du ikke har accepteret cookies for markedsføring.
Klik her for at ændre dette


Senest opdateret 14.09.2023 09:49 af CVH