PROJEKTKONTORET  /  SKOLEPILOTERNE  /  Mangfoldighedsdage

Mangfoldighedsdage

Mangfoldighed_2

Unge lærer om tolerance gennem rap og teater på Mangfoldighedsdage 2020

Gennem workshops med skuespillere og rappere lærte Helsingørs 9.klasser om svære emner som vold, social kontrol og ensomhed, og blev klogere på hinanden i processen.

På Kulturværftets Store Scene står fem unge med hver deres historie. Foran en sal med kommunens 9.klasser taler de om deres egne erfaringer med mobning, social kontrol, vold og ensomhed. De fem unge kommer fra teatergruppen C:NTACT, og som del af dette års Mangfoldighedsdage skal de sammen med hiphop-netværket Rapolitics være med til at sætte spot på menneskers forskelligheder og åbne op for, at vi alle har noget i bagagen, der kan være svært at åbne op for.

De stærke fortællinger fra scenen vil nok overraske mange af tilskuerne, for emnerne er markante og kommer tydeligvis fra et personligt ståsted, der ikke kan undgå at gøre indtryk. Men denne form for autentisk historiefortælling vil vække genklang hos mange, og det er også meningen, fortæller Charlotte Karrebæk fra Skolepiloterne på Ungdomsskolen, der er en af medarrangørerne på Mangfoldighedsdage.

- Det handler om tolerance og accept af menneskers forskelligheder. Selvom man måske ikke kan relatere direkte til det, man ser på scenen, vil der være følelser eller stemninger, man kan genkende fra sit eget liv. Det er vigtigt at kunne se det fra flere vinkler, når man går i 9.klasse, for de spejler sig vildt meget i hinanden.

Rammer elever i øjenhøjde

Temaerne fra forestillingerne danner grobund for resten af dagens program, hvor klasserne deltager i workshops med enten Rapolitics eller C:NTACT. Her gengiver eleverne scener fra deres egne liv gennem teater, rollespil, samtaler, beats, lyrik, rim og versefødder, som skal fremvises sidst på dagen.

Selvom eleverne i starten er tilbageholdende og mangler modet til at åbne op, er det tydeligt, at de unge workshopholdere hurtigt rammer rent. Efter opvarmning får en genert klasse gang i en livlig brainstorm, hvor ord som anerkendelse, frygt, mod og psykisk vold kommer på tavlen.

- Workshopholderne har en evne til at møde eleverne lige i øjenhøjde. De rammer plet på de unge, og det kommer der noget fedt ud af. Sidste år var der lærere, der blev virkelig overraskede over, at alle i klassen stillede sig op og lavede en rap. Der var virkelig nogle øjenåbnere iblandt, siger Charlotte Karrebæk.

Hun mener, at Mangfoldighedsdagene kan noget helt særligt, fordi de mange indtryk og aktiviteter har en evne til at få elever til at identificere sig med andre, der måske ikke ligner dem, eller reflektere over den måde de møder andre på.

- Hvis der er en ting, man kunne ønske sig, at de tager videre med sig fra den her dag, er det, at de møder andre mennesker med åben pande og med en forståelse af, at vi reagerer forskelligt på forskellige ting.

Hvad:

Mangfoldighedsdage for 9. årgang, 3-5 november 2020.

Hvem:

Ungdomsskolen, Helsingør teater, Billedskolen, Helsingør Bibliotek, Teater C:NTACT, Rapolitics, kommunens børnekulturkonsulent og Den Internationale Højskole.

Hvor:

Kulturværftet, Toldkammeret, M/S Museet for Søfart og skolen ved Rønnebær Allé.

For 9. klasser

skolepiloterne_mangfoldighedsdage-logoer

3. 4. og 5. november afholdes et stort mangfoldighedsprojekt for 9. årgang i Helsingør Kommune.

På dagen ser eleverne C:NTACT-forestillingen TÆT PÅ og deltager i en workshop, der har fokus på ”kulturmøder”. TÆT PÅ er et bredt portræt af unge med vidt forskellige baggrunde og forudsætninger, der alle fortæller åbent og ærligt om deres fortid, tanker, drømme og følelser. Det er historier om demokrati, seksualitet, racisme, kriminalitet, generationskløfter og psykisk sårbarhed.

Efter forestillingen arbejder klasserne i workshops med elever fra Den Internationale Højskole, unge fra C:NTACT eller fra organisationen Rapolitics. Temaerne i de forskellige workshops tager udgangspunkt i forestillingen TÆT PÅ og har fokus på menneskers forskelligheder og rettigheder.

I år finder dagene sted dels på Kulturværftet, M/S Museet for Søfart, Toldkammeret, Borupgårdteatret og på Skolen ved Rønnebær Allé.

Senest opdateret 06.11.2020 15:35 af