Gå til sideindhold
OM UNGDOMSSKOLEN  /  Faglige fortællinger 

Faglige fortællinger

Hjælpen er kun en video væk, når fjernundervisningen driller

Ungdomsskolen i Helsingør har lavet virtuelt univers, der gør fjernundervisningen lettere for både unge og voksne.

 

2. oktober 2020

 

https://youtu.be/Lohyj6TPfDE

 

Hvor hurtigt kan man flytte undervisningen fra klasselokalet og hjem i dagligstuen? I Ungdomsskolens 10. og X-klasser har man arbejdet på at gøre fjernundervisningen så nemt tilgængelig som muligt – hvis det skulle blive nødvendigt at sende lærere og elever hjem på grund af et stigende smittepres.

I foråret skete det med kort varsel, da Danmark lukkede ned for at undgå spredning af corona-smitte, og det krævede improvisation og opfindsomhed at finde rundt og afprøve virtuelle møderum, hvor undervisningen kunne foregå i stedet.

Siden da har man grebet udfordringen mere systematisk an, og et helt nyt digitalt guide-univers på skolens hjemmeside skal nu gøre det lettere for elever, forældre og medarbejdere at sætte sig ind i de digitale platforme, som fjernundervisningen foregår på.

Her kan man bl.a. se små videoer eller læse simple manualer, som fx forklarer, hvordan man nulstiller sit UNI-Login, hvordan man opretter og deltager i et videomøde på Google Meet, eller hvordan man får Aula-appen installeret på sin mobiltelefon.

- Selv små tekniske udfordringer kan nemt blive til store forhindringer for både unge, men også mange voksne. Det skaber en masse støj, som giver en oplevelse af, at det er svært at få læringen til at fungere. Det er noget af den støj, som vi gerne vil prøve at fjerne, siger Mette Hultgren, daglig pædagogisk leder på Ungdomsskolens dagskole.

Guide-universet er lagt på skolens hjemmeside, hvor det er frit tilgængeligt for alle, for at sikre, at hjælpen ikke skal findes bag et besværligt login.

- Vi ved jo ikke, om vi bliver lukket ned i morgen, eller om det aldrig sker. Men hvis det sker, skal vi være parat til at kunne støtte både de unge og medarbejderne. Og hvis andre kan få glæde af videoerne og manualerne, er det jo kun positivt, siger Mette Hultgren.

De digitale guides er lavet af en intern arbejdsgruppe, der har inddraget nogle af de kompetencer, der er i huset i forvejen, og som samtidig er tæt på hverdagen på skolen. De har derfor kunnet sætte en finger på, præcis hvor der var brug for en indsats.

Koordinator Stina Abildgaard, der har siddet med i arbejdsgruppen, er ikke bekymret for, om IT-hjælpen er skønne spildte kræfter, hvis det skulle vise sig, at skolens elever aldrig får brug for fjernundervisning igen.

- Det handler om digitale platforme, som vi i forvejen bruger i hverdagen, men som stadig godt kan drille for nogle elever og deres forældre, men også for medarbejdere. Der er måske ikke altid en IT-kyndig hjælp at hente, lige når man har brug for den. Så er det rart, at man ved, hvor man skal finde den, siger hun.

 

Videoer og manualer kan findes på 10ungdomsskolen.com under menupunktet ”IT vejledning / Aula / Meebook”.

 


 

De demokratiske eksperimenter

Læs hvordan de unge arbejder med medborgerskab på Ungdomsskolen

Ungdomsskolen har arbejdet med demokrati og medborgerskab som en del af undervisningen i 10. klasserne og X-klasserne igennem skoleåret 2019-2020.

 

Det er en del af en indsats, der skal styrke de unges demokratiske evner og give dem lyst til at dele deres meninger med andre – men også at lytte til og respektere forskelligheder og andre holdninger end deres egen.

Der findes ikke en færdig opskrift på, hvordan man træner den demokratiske muskel hos unge. Det handler om at tænke anderledes og arbejde med forskellige indgangsvinkler. Derfor har vi i Ungdomsskolens dagskole valgt at fokusere på en række konkrete projekter, hvor vi både i den helt store skala, på klasseniveau og i mindre grupper af elever har inddraget de unge i emner, som de skal tage stilling eller bidrage til.

Vi har kaldt projekterne for eksperimenter, fordi vi godt kan udtænke læringsforløb på papiret, men det er først i mødet med eleverne, at vi ved, hvordan de virker.

Erfaringerne vil vi gerne dele med andre skoler, og derfor har vi valgt at gøre processen og resultaterne tilgængelige for her på siden.

De 10 eksperimenter er beskrevet i kort form på hver sit postkort, som du er velkommen til at få et eksemplar af ved at skrive til daglig pædagogisk leder, Mette Hultgren, på mhu37@helsingor.dk

Du kan læse den uddybende version af eksperimenterne her:

Unge gør tvivlen til en styrke

 

Vejen er vigtigere end målet, når man skal vælge uddannelse efter Folkeskolen. Det er grundlaget for en ny opbygning af 10. Klasseskolen i Helsingør, hvor eleverne får plads til at være i tvivl om, hvad de egentlig vil med deres liv.


En verden af uddannelsesvalg åbner sig for unge, der nærmer sig afslutningen på Folkeskolen, men mange unge er usikre på, hvilken vej de skal vælge.


Den tvivl har 10. Klasseskolen i Helsingør gjort til en styrke med en helt ny opbygning, hvor eleverne kan bruge et år på at undersøge deres eget fremtidslandskab i stedet for bare at ruste dem til et hurtigt valg.
- Alle mennesker oplever jo at være i tvivl i løbet af deres liv. Læring handler ikke kun om det faglige, men også om personlige ting, og nogle gange er det små, men betydningsfulde, hændelser, der afgør, hvilken vej man vælger at gå, siger Mette Hultgren.

 

Hun er daglige pædagogisk leder på 10. Klasseskolen, der med begrebet ”Karrierelæring” giver eleverne plads til at være nysgerrige efter at undersøge, hvad de kan bruge dem selv og deres interesser til.

 

Fokuserer på hele den unges liv


Karrierelæring handler ikke kun om bolig viden, men også om alle de andre dele i den unges liv: Familie, interesser samt personlige og sociale kompetencer. Og på skolen arbejder man med at løfte undervisningen ud af fagbøgerne og ud i virkeligheden: I hvilke fag bruger man matematikken i praksis? Hvor er der brug for nogen, der er gode til at arbejde med mennesker? Og hvad kan man vælge, hvis man har hænderne godt skruet på?

 

Skoleåret er bygget op omkring fire store temaer: Ungdomsliv, studieliv, arbejdsliv og familieliv, og som noget nyt bliver også de unges familier involveret. For nylig deltog 60 forældre i en karrierelæringscafé, hvor de var med til at forme emner, som inddrages i undervisningen.

 

- En meget stor del af den studievejledning, de unge får, foregår hjemme ved køkkenbordet, og hvis vi skal have forældrene til at bakke op om det, vi laver herovre, er de nødt til at vide, hvad vi har fokus på, siger Mette Hultgren.

 

Er selv med til at forme året

 

Også de unge selv er med til at forme deres 10. klasse-år, der er bygget op, så det kan gøres fleksibelt og tilpasses efter den enkelte unge ind i et læringsfællesskab. De første to uger er formet som en boot camp, hvor de unge lærer hinanden at kende og prøver forskellige læringssituationer. Først derefter dannes holdene, så de unge kan matches efter personlig kemi og fælles interesser.

 

I løbet af skoleåret holdes der også karrierelæringscafé, hvor eleverne selv sætter overskrifter på temaer, som giver anledning til refleksion.

 

”Det skal være sjovt at lære noget med andre”, ”Ungdomsliv er noget, man selv former”, og ”Det er naturligt at flytte hjemmefra som 16-17-årig – eller er det?” er nogle af de bud, eleverne er kommet med, og på den måde får de unge mulighed for at spejle sig i hinanden og tale sammen.

 

- 10. klasse handler rigtig meget om livsparathed. Om at blive modnet og blive gjort klar til et kommende studie- og arbejdsliv. Samtidig giver det de unge mulighed for at møde og blive en del af nogle fællesskaber, siger Ian Iisager, afdelingsleder på Ungdomsskolens dagskole, som 10. Klasseskolen er en del af.

 

Den oplevelse har 17-årige Nikita Jensen også haft, siden hun startede på 10. Klasseskolen i august måned.

 

- Jeg har været en meget stille pige, men det er jeg ikke mere, og det er rart. Jeg har fået en masse venner. Før talte jeg ikke så meget med drengene – det gør jeg nu, siger hun.

 

 

 


 

10. KLASSESKOLEN's karrierelæringscaféerSenest opdateret 20.11.2020 08:26 af