Kuu Capriolet

KUU elever bliver gode investeringer

Udsatte unge bliver gode investeringer

Den Kombinerede Ungdomsuddannelse på Ungdomsskolen i Helsingør skaber en kort vej til arbejdsmarkedet for unge, der har svært ved at sidde på skolebænken. Med en målrettet indsats bliver de til attraktive medarbejdere for erhvervslivet.

Værkstedet har højt til loftet, men der arbejdes intenst i alle fem stationer, og det betyder, at luften er tyk af en blanding af vand, poleringsmidler og alt muligt andet, som biler har godt af.

På KUU kommer eleverne ofte fra nederlag og har få chancer tilbage i systemet. Ungdomsskolens opskrift er at tage de unge alvorligt, knytte personlige bånd og støtte dem individuelt hele vejen igennem.

Og det ser ud til at virke. Lang tid før de første elever på erhvervsretningen for klargøring af biler er færdige som erhvervsassistenter, har to ud af tre allerede fundet arbejde.

I skole med gejst og glæde

Abu Sar er 18 år og netop startet på uddannelsen.

– Min plan i folkeskolen var faktisk at blive politibetjent, men der skal meget til. Jeg må glemme den drøm for nu i hvert fald, siger han.

Han har tidligere befundet sig i nærheden af bandemiljøet, og det har ind i mellem gjort livet svært for ham. Men Abu vil noget andet med sit liv, siger han. Nu møder han ind med gejst og glæde på Ungdomsskolen hver dag.

– Det er altid godt at have en uddannelse. Og jeg ville også godt kunne arbejde med det her altid, siger han.

Han er glad for den praktiske tilgang på uddannelsen, hvor man bliver sat i sving, og drømmer om at finde job hos prestigefyldte BMW eller Mercedes. Så kan han arbejde med de biler, han elsker.

Den drøm er ikke urealistisk, for Abu Sar har set elever foran ham på de andre moduler finde erhvervstræning og i sidste ende få job netop sådanne steder.

Tilbudt job hos Mercedes

En af dem er 20-årige Phillip Nielsen, der er i erhvervstræning to gange om ugen for Mercedes i Hørsholm, og allerede har gjort sig så positivt bemærket, at de har tilbudt ham et job, når han har fået kørekort og færdiggjort uddannelsen.

– Jo længere tid man er her, jo bedre bliver det, siger han.

Philip føler virkelig, han har lært noget på det halvandet år, han har været på uddannelsen.

– Jeg har lært det, man skal som klargøringsmand. Jeg kan det, der skal til hos Mercedes, og det har jeg lært her. Og jeg har lært det hurtigt, siger han.

De unge er en god forretning

Selvom der er tale om udsatte unge, behøver det ikke handle om den gode gerning, når virksomheder ansætter eleverne. Det er sund økonomi.

– Virksomhederne kan tjene penge på KUU-eleverne hurtigere end dem, de selv lærer op, ingen tvivl om det, siger Mads Pfaff, som er underviser på værkstedet.

Virksomhederne har traditionelt oplært klargøringspersonalet selv, men det koster tid og penge. Derfor er de unge fra KUU en god investering.

– Helt konkret så ved de unge herfra, hvordan man løser en lang række opgaver ordenligt, inden de kommer ud til virksomheden, forklarer Mads Pfaff.

Der skal være et personligt bånd

De unge bliver rustet socialt og mentalt til at varetage et arbejde ansvarsfuldt på uddannelsen. Og der er meget at vinde for virksomheder, der tør satse på de KUU-uddannede.

– Virksomhederne skal dog være opmærksomme på, at man med de her unge skal opbygge nogle ordentlige relationer, siger pædagogisk leder Mette Hultgren.

– Der skal være et personligt bånd, for det har de brug for, siger hun.

Erhvervsdag på vej

Uddannelsen er stadig et nyt initiativ, men meget tyder på, at den kan noget særligt i forhold til at hjælpe de mest udsatte unge ind på arbejdsmarkedet.

I øjeblikket arbejder skolen på at arrangere en erhvervsdag, hvor arbejdsgivere kan komme og blive lidt klogere på uddannelsen.

Beskeden fra eleverne er klar:

– Giv det en chance. Kom ud og se, hvordan vi arbejder, lyder det fra Phillip Nielsen.

Fakta om KUU – Den Kombinerede Ungdomsuddannelse:

2-årig ungdomsuddannelse for de, som ikke kan søge ind på de erhvervsfaglige og gymnasielle ungdomsuddannelser. De unge visiteres til KUU via UU-vejleder.

Uddannelsen tilbydes på en lang række institutioner i hele landet og er lokalt tilpasset erhvervslivets behov i området.

Der lægges vægt på praktisk erhvervstræning, enten på skolen eller i en virksomhed. Eleverne modtager også undervisning i dansk og afsætning på D-niveau, hvor de bl.a. undervises i samarbejde og kommunikation på arbejdspladsen.

I KUU Nordøstsjælland udbydes uddannelserne i et samarbejde mellem Produktionsskolen Sundet, Erhvervsskolen ES Nord, HF & VUC samt Helsingør Kommunale Ungdomsskole. Her kan de unge uddanne sig til erhvervsassistent indenfor disse linjer:

• Mad og salg
  • Klargøring af biler
  • Service i virksomheder og offentlige institutioner

Læs mere på www.kuunordost.dk

Fakta om uddannelsen erhvervsassistent til klargøring af biler:

I løbet af fire moduler lærer den unge, hvordan man får en bil til at vise sig fra sin bedste side. Arbejdet indbefatter bl.a. indre og ydre rengøring, polering, pudsning og diverse specialbehandlinger af f.eks kalecher.

Bruges af bilforhandlere, leasingselskaber, taxavirksomheder og klargøringsværksteder.

Sammenlagt er i alt 13 elever i gang med uddannelsen på Helsingør Ungdomsskole i øjeblikket.